NORI

 

NORI = multitudinea particulelor de apă (ori/și a cristalelor mici de gheață) plutitoare în aer. Norii se formează când aburii de apă din atmosferă se condensează și se formează particule mici (picături) de apă plutitoare, care sunt susținute de curenții ascendenți.

.

 

Clasificarea norilor:

 

1. după altitudine avem:

- nori superiori (de inălțimi mari): nori cirrus, cirrocumulus, cirrostratus (peste 5 km)
- nori mijlocii (de inălțimi medii): nori altocumulus, altostratus (situate între 2 și 5 km)
- nori inferiori (de inălțimi mici): nori stratocumulus, stratus, nimbostratus (sub 2 km)
- nori verticali (de inălțimi variabile): nori cumulus și cumulonimbus (între 1 și 15 km).

2. dupa formă avem:

- nori tip cumulus (formă specifică: pufuri de bumbac sau "conopidă")
- nori tip stratus (formă stratiformă, "strat")
- nori stratocumulus (formă mixtă cumulus + stratus).



- Cirrus (Ci) - nori de inălțimi mari, alcătuite exclusiv din cristale de gheață. Au structură fibroasă subțire, filamentoasă. Sunt transparente. Prezența lor adeseori prevestește schimbarea vremii (sosirea unui front rece).

- Cirrocumulus (Cc) - nori de inălțimi ridicate, cu dimensiuni mici (dar în număr mare), de culoare albă. Au aspect pufos (ca bumbacul). Sunt alcătuite din cristale de gheață. Iarna și vara însoțesc o vreme frumoasă...

- Cirrostratus (Cs) - nori superiori, alcătuite tot din cristale de gheață. Formează un strat (înveliș) subțire. Acest "val" este semi-transparent, permițând astfel formarea fenomenelor optice atmosferice (fenomene "halo").


- Altocumulus (Ac) - nori de inălțimi medii, de culoare alb-gri, alcătuite din plăci "pufoase" uniforme, dar nu numai. În general conțin picături de apă, și de multe ori apar înaintea fronturilor reci (și a furtunilor).

- Altostratus (As) - nori de culoare albastru-gri, stratiforme, uneori cu extinderi verticale mai mari. De obicei acoperă tot cerul și este mai puțin translucid. Pot să dau precipitații slabe. Prevestesc fronturi calde și precipitații.

- Stratocumulus (Sc) - nori de inălțimi mici, albi sau gri, cu o structură plată (stratiformă), cu grosimi neuniforme. Vara sunt compuse din picături de apă. Nu dau precipitații.

- Stratus (St) - nori de înălțimi foarte joase (uneori ating chiar și solul), stratiforme, de culoare gri. Sunt omogene, opace, cu grosimi variabile. Uneori au o structură mai subțire si transparenată. În afară de iarnă, sunt alcătuite din picături de apă. În general dau precipitații slabe. Iarna sunt unele situații meteo (inversie), cănd stratusul se depune în depresiuni și zonele mai joase, astfel formând un strat în general uniform, netransparent, din care se înalță afară doar creștele munțiilor. Se mai numește și ”ceață joasă”.


- Nimbostratus (Ns) - ("nori de ploaie"). Sunt nori de culoare gri, omogene, opace, cu extindere verticală mare (astfel putând cuprinde mai multe nivele). Vara dau ploi îndelungate (medicicloane), iarna produc ninsori abundente.