2012

 

 

05.05.2012, Oradea: După masă, mai spre seară, spre vest au apărut primele semne de convecții, care prevesteau furtuna de mai târziu:


Photobucket

Cumulus congestus

 

Peste aprox. 2 ore a sosit furtuna așteptată. Și această furtună a venit din direcția SV. Între timp s-a întunecat și a început un show de fulgere:

 

Photobucket

 

Photobucket

Fulgere la mare distanță

 

Cum se apropia furtuna, au apărut primele tunete îndepărtate. Din păcate, furtuna a ocolit orașul cu aprox. 10-15 km spre vest. Dar timp de câteva minute, a produs un show extraordinar, cu trăsnete multiple și puternice:

 

Photobucket

 

Photobucket

Fulgere foarte spectaculoase!

 

Cele 4 fulgere au trăsnit înt-un interval de mai puțin de o secundă! Erau la mare distanță (peste 10 km), dar se vede perfect, că al doilea fulger a lovit într-un transformator, sau stâlp de înaltă tensiune:

 

Photobucket

Cei 4 mușchetari (mărit și modificat)

 

La mine (de unde am pozat), furtuna era slabă: a produs doar averse ușoare și vânt moderat. Centrul (nucleul) furtunii a trecut departe de oraș. Dar totuși, furtuna era la distanța perfectă, să realizez cele mai reușite poze cu fulgere, de până acum! Sper într-o continuare și mai bună...

 

--------------------------------------------------------------------

 

24.04.2012, Oradea: Mai spre seara, spre sud s-au format 2-3 celule. Primele 2 celule au ocolit orașul spre vest:

 

Photobucket

 

Prima celulă a produs o cortină de averse spectaculoase spre vest:

 

Photobucket

 

A doua celulă ocolitore a trecut puțin mai aproape de mine și din senin a produs 2 fulgere extrem de spectaculoase. Ambele fulgere erau la aprox. 5 km distanță de mine:

 

Photobucket

Trăsnet din senin

 

Al doilea fulger arată toate fazele, cum se formează un fulger clasic nor-pamânt (CG)

 

Photobucket

Faza 1: pre-fulgerele ies din baza norului

 

Photobucket

Faza 2: pre-fulgerele se ramific

 

Photobucket

Faza 3: pre-fulgerele aproape ating solul

 

Photobucket

Faza 4: se formează canalul de fulger

 

Photobucket

 

Photobucket

Fazele 5-6: descărcarea principală

 

În final, a treia celulă a produs o furtună slabă, cu câteva fulgere (în general nor-nor) și o aversă de ploaie, care a durat aprox. 8-10 minute. Am avut mare noroc să-l prind cele 2 fulgere spectaculoase!

 

 

 

2011

 

 

16.07.2011, Oradea: Seara târziu, din direcția sudvest s-a apropiat o furtună complexă, denumită MCS (Mezoscale Convective System), adică un sistem convectiv de mezoscală. În general aceste tipuri de furtuni produc multe fulgere. În această seară am prins multe fulgere, printre care și primele mele poze adevărate cu fulgere:

 

Photobucket

Două fulgere consecutive

 

Photobucket

Fulger în fața cortinei de ploaie

 

Furtuna nu a fost foarte puternică, însă a produs multe fulgere. Atunci am reușit să fac cea mai spectaculoasă poză cu fulgere (de până atunci):

 

Photobucket

Poza anului în 2011 (în categoria fulgere)

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

08.06.2011, Oradea: În această zi am avut 3 furtuni, dintre care ultimul a fost furtuna anului 2011. Prima furtună s-a format exact deasupra orașului. A început cu o ploaie abundentă, după care au apărut și fulgerele, care trăsneau blocurile din cartier:

 

Photobucket

Un trăsnet foarte apropiat (cca. 600 m), care a lovit un bloc

 

Photobucket

Fulger mare în cortina de precipitație

 

Photobucket

Au fost câteva trăsnete spectaculoase...

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

23.05.2011, Oradea: După masă, dinspre nord, a venit o furtună mai puțin spectaculoasă, însă care a produs câteva trăsnete foarte spectaculoase și apropiate. În ciuda distanței apropiate de doar 2-3 km, din cauza contra-vântului puternic, tunetele abia s-au auzit:

 

Photobucket

Montaj cu 2 trăsnete foarte apropiate

 

Photobucket Photobucket

Photobucket

Fulgere surprinse din furtună

 

 

 

2010

 

 

15.08.2010, Oradea: În perioada 13-16 august 2010, în Oradea am avut parte de o perioadă convectivă foarte bună. În decurs de 4 zile am am avut mai multe furtuni. Cele mai spectaculoase au fost în 15 august. Primele furtuni ne-au ocolit spre sud, dar mai târziu am avut parte de o furtună puternică, cu fulgere puternice, care au trăsnit orașul în mod repetat. A fost cea mai spectaculoasă furtună din 2010.


Photobucket

Montaj cu fulgere din furtuna ocolitoare

 

Photobucket

Montaj cu trăsnete, care au țintit orașul

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13.07.2010, Oradea: Într-o zi frumoasă de iulie, am reușit să prind o aversă de ploaie în dezvoltare. Inițial nu se părea nimic important, doar câțiva stropi de ploaie la distanță, dar m-am înșelat:

 

Photobucket

 

Cum s-a apropiat, am văzut cum crește și se dezvoltă celula convectivă. Puțin s-a întunecat, dar și cortina de precipitație s-a îngroșat vizibil:

 

Photobucket

 

După doar câteva minute, am realizat, că nu mă va ocoli. Celula creștea în toate direcțiile, iar cortina de ploaie devenea din ce în ce mai largă:

 

Photobucket

 

Tunete și fulgere nu erau, deci am decis să interceptez aversa de ploaie pe teren deschis. Am pregătit umbrela și am așteptat. Shower time!

 

Photobucket

La urmă, majoritatea precipitației m-a ocolit spre est, dar și așa a fost o aversă de vară clasică, foarte frumoasă și spectaculoasă! :)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

14.06.2010, Oradea: După masă (la ora 16:30), dinspre vest am interceptat o furtună puternică, care a prins în plin Oradea. Condițiile meteo erau extrem de favorabile: labilitate foarte mare (aprox. 1600 J/kg), umiditate ridicată, convergență frontală, etc). Instabilitatea atmosferică era foarte accentuată și ajutată de mulți factori. Furtuna multicelulară a sosit cu un gust front puternic, care a ridicat mult nisip în fața sa:


Photobucket

Fotografie panormaică cu sosirea furtunii


Photobucket

Fulger nor-pamânt (CG)

 

Photobucket

Un trăsnet spectaculos

Photobucket